© van gelder tilleman architecten

Het nieuw woonprogramma van woning T wordt strategisch ingevuld in een bestaande karaktervolle woning en aangevuld met een ruimtelijke uitbreiding.

 

De trap, de plankenvloeren, oude vloertegels en de oorspronkelijke deuren worden gerestaureerd en hergebruikt. Deze waardevolle elementen bepalen het karakter van de hoofdwoning. Aan de enveloppe zelf wordt niets gewijzigd. Geen enkele muur wordt gesloopt. Deuren en raamopeningen blijven waar ze zitten.

 

Deze bestaande context wordt verrijkt door het bedenken van nieuwe injecties in een hedendaagse vormgeving.

De nieuwe uitbreiding achteraan krijgt een dakconstructie uit boomerangvormige liggers die worden samengesteld uit berkenmultiplex. De dakplaat, eveneens in berkenmultiplex, zorgt voor een stijf vormvast geheel.

 

De onderzijde blijft zichtbaar als plafond. Het hangend geraamte bepaalt de architectuur van deze ruimte. Men zou zich in de buik van Moby Dick kunnen wanen. Het daklicht is zijn spuitgat.

Bij de verbouwing van deze woning is getracht zo veel mogelijk te behouden. De trap, de plankenvloeren, oude vloertegels en oorspronkelijke deuren worden gerestaureerd en hergebruikt. Bakstenen worden gerecupereerd uit de sloop van een oude tuinschuur. 

 

Het materiaalgebruik is robuust en onderhoudsvriendelijk. De vloerafwerking is in polybeton, net zoals de top van het centrale kookeiland. Het is vijfhoekig en geeft geen richting aan. Het is een pool in de ruimte. Hierrond wordt gekookt, gegeten, geaperitiefd en getafeld met vrienden. En als het moet dient het betonnen eiland als potige werkbank om zeg maar de fiets uit elkaar te sleutelen.

Verbouwing rijwoning in Brugge

ontwerp: 2011

opgeleverd: 2014

fotografie: © Liesbet Goetschalckx – David Driffill – Van Gelder Tilleman

Blader verder door onze andere projecten –

woning G-S
woning K-DS II
woning-L-D

instagram  |  facebook  |  contact

Ⓒ van gelder tilleman architecten 2022