© van gelder tilleman architecten

De bouwheer van Woning K-DS II wenst een karaktervolle open woning met een intense binding met de tuin. Door het mogen binnenkijken in hun gezinsleven en een open communicatie schrijven we samen een verhaal op maat. 

 

Het programma wordt ontwikkeld in een compacte, sobere woning, bedachtzaam ingeplant op een hoekkavel aan een cul-de-sac. Zo ontstaan rond de woning verschillende tuinen. De carport wordt strategisch vooruitgeschoven, als een wachter, een baken tussen publiek en privaat.

 

De woning is uitgevoerd in duurzame, natuurlijke materialen die mooi verouderen. De carport is een constructie in plankenbekist beton, dat terugkeert in de binnenruimte. Tegenover die brute structuur, staat een gevel met textuur. Scherpe gemoduleerde stenen worden in Vlaams verband gemetseld, met koppen die uitsteken uit het gevelvlak. Een drager voor klimplanten.

Het gelijkvloers is opgedeeld in vier gelijke kamers, georiënteerd op de vier windrichtingen: de keuken in het oosten aan het ontbijtterras met kruidentuin, de speelweide in het zuiden aan de leefruimte. Het bloemenveld grenst aan het bureau in het westen, de inkom aan de detailtuin in het noorden.

 

De kamers ontstaan door plaatsing van twee portieken, haaks in elkaar geschoven. De circulatie verloopt diagonaal in een open plan. Een wervelende witte spiltrap bedient de kamers op de verdieping.

Bruut plankenbekist beton bepaalt het interieur, samen met warm witte muren en een eikenhouten vloer. De vaste meubelstukken reiken van vloer tot plafond en hebben elk een andere afwerking met één terugkerend detail: een haakse kastdeurgreep in berkenmultiplex. Accenten worden gelegd in marmerbeton en messing.

 

Een pragmatisch ontwerp, verfijnd en op maat, met oog voor detail en het ambacht.

nieuwe BEN-woning in Lochristi

ontwerp: 2013

opgeleverd: 2016

beelden: ©  David Driffill – Anja Spriet – Van Gelder Tilleman

Blader verder door onze andere projecten –

woning G-S
woning T
het Majin Huis

instagram  |  facebook  |  contact

Ⓒ van gelder tilleman architecten 2023