© van gelder tilleman architecten

Het bouwen op een heuveltop brengt specifieke uitdagingen met zich mee, maar voor het Koppenberg-project, woning H-H, zijn er creatieve oplossingen gevonden. Er is besloten om de fundering lager aan te leggen en de woning letterlijk in de heuvelflank te integreren. De keermuren van ruw beton fungeren als fundament en komen door het steile terreinprofiel aan de oppervlakte. Deze aanpak resulteert in naadloze integratie in de natuurlijke omgeving en biedt een indrukwekkend uitzicht op de vallei.

Bij het ontwerpen van de Koppenberg-woning is de traditionele plattegrond omgedraaid. De slaapverdieping bevindt zich in het intieme onderste deel, dat gedeeltelijk in de grond is ingebed, terwijl de leefruimtes zich op de bovenverdieping bevinden. Deze slimme omkering heeft geleid tot dubbelhoge leefruimtes met een prachtig uitzicht op de omringende vallei. De zichtbare houten dakconstructies die naar buiten doorlopen, voegen een extra laag van esthetiek en ruimtelijke diepte toe aan het ontwerp.

Bij de keuze van materialen hechten we veel waarde aan duurzaamheid en ambachtelijk vakmanschap. We laten opzettelijk delen van de constructie zichtbaar om inzicht te bieden in hoe het gebouw is opgebouwd. Dit draagt bij aan een gevoel van authenticiteit en rust. Voor de Koppenberg-woning is gekozen voor recupsteen, vuil gemetseld met uitpuilende voegen voor de bovenbouw en een zadeldak in conventionele dakpannen. Dit ontwerp doet denken aan een beschermende oude schuur en vormt een harmonieuze verbinding met de natuurlijke omgeving.

Een opvallend kenmerk van de Koppenberg-woning is de diverse ruimtelijke typologieën die erin verscholen zitten. Van de intieme “grot” op min één tot de vrijstaande “hut” op de begane grond en de afgezonderde “tent” op plus één, elk deel van het huis biedt een unieke ervaring en interactie met de omgeving. De variatie in ruimte maakt dit huis niet alleen functioneel, maar ook emotioneel boeiend voor de bewoners en bezoekers.

Het Koppenberg-project is een treffend voorbeeld van hoe uitdagingen kunnen worden omgezet in kansen, met als resultaat een architectonisch meesterwerk dat diep geworteld is in de omgeving en een onvergetelijke ervaring biedt.

verbouwing en uitbreinding van een rijwoning 

ontwerp: 20?? 

oplevering: 20?? 

schetsen: ©Van Gelder Tilleman 

beelden: ©  David Driffill – Van Gelder Tilleman 

Blader verder door onze andere projecten –

woning K-DS II
woning T
het Majin Huis

instagram  |  facebook  |  contact

Ⓒ van gelder tilleman architecten 2023