© van gelder tilleman architecten

Het Majin Huis behelst de omvorming van twee panden tot een ondersteuningshuis, waar mensen met kanker kunnen op adem komen, tijdens en na hun behandeling.  Het is een ontmoetingsplek in de stad waar mensen kunnen thuiskomen en de nodige mentale en fysieke ondersteuning vinden.

 

Het Majin huis is opgevat als laagdrempelig inloophuis dat zich optimaal inpast in het stedelijke woonweefsel. Hiervoor werd een stadswoning gerenoveerd en gekoppeld aan een nieuw volume.

Dit nieuwe volume kan functioneel gezien worden als het spiegelbeeld van de bestaande woning. Het integreert zich in zijn omgeving door het gebruik en niet door zijn voorkomen. Het vormt een eigentijdse vertaling van het aanpalende herenhuis.

Door het samenvoegen van oud en nieuw ontstaat een circulaire rondgang doorheen het ondersteuningshuis.  Zo zijn er verschillende geschakelde ruimtes waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten of zich net kunnen terugtrekken, zonder afgezonderd te worden van de groep.  Het aan elkaar schakelen van kamers laat verschillende gradiënten toe in de sociale interactie tussen de bezoekers.

 

Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich onder meer een foyer, kantoor, consultatieruimte en een yoga-ruimte gekoppeld aan een intieme stadstuin, centraal in het bouwblok.  Op de verdiepingen bevinden zich verschillende leefruimtes, therapieruimtes en een grote keuken voor kookworkshops.  Op de hoogste verdiepingsvloeren bevinden zich een duplex kantoor, gekoppeld aan een royaal dakterras.

De stadswoning werd volledig gerenoveerd. Eerdere verbouwingen werden chirurgisch weggesneden en originele elementen minutieus gerestaureerd.

 

De gevelopbouw van de nieuwe uitbreiding is ontstaan uit een elementaire stapeling van verdiepingshoge U-vormige betonelementen, waarmee het hoekgebouw zich onderscheidt van zijn buren en de steeg articuleert.

Het zichtbeton is subtiel gedetailleerd.  De sokkel van het gebouw is geschuurd waardoor de inwendige kiezels zichtbaar worden.  Dit detail keert terug in de afwerking van raamdorpels en de vloer binnen.  De plafonds in kamerbrede betonplaten vertonen dezelfde ruwe textuur.

 

De ramen werden uitgevoerd in verduurzaamd dennehout.  Dit materiaal werd doorgetrokken in de vloerafwerking op de verdiepingen.  Het lichte dennenhout wordt subtiel verrijkt met vaste meubelstukken in notelaar en detailafwerkingen in groen marmerbeton.

 

Het gebouw is opgenomen in de  scenografie ‘Composite Presence’, die te zien was op Biennale Architettura 2021 in Venetië en in Z33 te Hasselt in 2022.

verbouwing en uitbreinding van een rijwoning tot ondersteuningshuis 

ontwerp en uitvoering i.s.m. Raamwerk 

ontwerp: 2015 

oplevering: 2019 

schetsen: ©Van Gelder Tilleman 

beelden: © Stijn Bollaert – David Driffill – Van Gelder Tilleman 

Blader verder door onze andere projecten –

VGTa studio
atelier S
woning L-D

instagram  |  facebook  |  contact

Ⓒ van gelder tilleman architecten 2023